czwartek, 24 listopada 2011

Rogaliki ala marcińskie

Nigdy nie jadłam rogalików marcińskich które są tradycyjnym przepisem na 11 listopada w Wielkopolsce, wiec gdy zobaczyłam przepis uznałam, że muszę spróbować. Rogaliki okazały się pyszne choć przepis trochę zmodyfikowałam gdyż nie miałam wszystkich składników.




wychodzi ok 24 sztuk
Składniki
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225g miękkiego masla (z tego 2 łyżki użyjemy od razu do ciasta)

Nadzienie:

300g białego maku lub niebieskiego
100g masy migdałowej (marcepanu) u mnie kartofelki marcepanowe
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2-3 łyżki gęstej śmietany u mnie jogurt grecki
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Do posmarowania:


1 jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka

Lukier:


1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
kilka kropli soku z cytryny

Posypka:

50g posiekanych migdałów
50g posiekanych orzechów włoskich
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Opis :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić na kilka min., dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i aromat, wymieszać. Mąkę przesiać z cukrem i solą do dużej miski, dodać 2 łyżki miękkiego masła, rozetrzeć palcami. Dodać rozczyn, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno pozostać lepiące, uformować prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x15cm, by krótsze boki stanowiły górę i dół, pozostałe masło rozsmarować na nim równomiernie, pozostawiając ok. 0,5cm marginesu z każdej strony. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie przykryć dolną częścią ( tak jak składamy kartkę). Dobrze skleić brzegi i rozwałkować na prostokąt ok. 25x17cm, złożyć tak jak poprzednio, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45min. Wałkowanie i składanie powtórzyć 3 razy chłodząc ciasto przez 30min. Po ostatnim zwijaniu ciasto dobrze owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Mak i orzechy sparzyć dwukrotnie gorącą wodą, po 15min. odcedzić. Zmielić dwukrotnie z migdałami (ja z uwagi na brak maszynki do mielenia, użyłam rozdrabniacza z blendera).
Wyjąć na 20min. przed robieniem rogalików. Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, połączyć z makiem, dodać skórkę i pokruszone biszkopty, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę lub jogurt, najpierw mniej, aby masa nie okazała się za rzadka, dokładnie połączyć. Jeśli nadzienie nadal jest zbyt twarde dodać więcej jogurtu.
Ciasto wyjąć z lodówki na 20min. przed rozpoczęciem pracy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x34cm i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z pasków podzielić na 12 trójkątów. Na każdy nakładać nadzienie zostawiając mały margines na bokach, zwijać zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180ºC przez ok 18-20min. aż się przyrumienią. Jeszcze ciepłe lukrować i posypać wymieszanymi bakaliami.

przepis z klik


2 komentarze: