czwartek, 24 listopada 2011

Rolada z makiem

Ze względu na to że została mi gotowa masa makowa musiałam coś wykombinować znalazłam przepis na roladę makową.
Przepis jest na 2 dość spore rolady ja zrobiłam z połowy składników ze względu na ilość masy makowej. Rolada szybka i bardzo dobra. polecam

STRUCLA Z MAKIEM


ciasto:
50 dag mąki tortowej lub krupczatki
15 dag masla lub margaryny
2 jaja
3 żóltka
15 dag cukru pudru
1/8 l smietany 18%
5 dag drożdży
wanilia lub cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
szczypta soli

1 bialko do smarowania

nadzienie:
30 dag maku
15 dag cukru
3 lyżki miodu
1 bialko
5 dag masla
bakalie (orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdaly)

W przeddzień mak sparzyć i pozostawić na sicie wyscielanym gazą do odsączenia. Następnego dnia zmielić go dwukrotnie. Do maku dodać miód, cukier, stopione maslo, bakalie i na koniec ubitą pianę z bialka z odrobiną cukru (dla utrwalenia). Delikatnie polączyć.
Mąkę posiekać z tluszczem, dodać jaja, żóltka, smietanę, sól, cukier puder i roztarte z lyżką cukru drożdże.Wsypać skórkę cytrynową. Zagniesć szybko ciasto i podzielić na dwie częsci. Każdą częsć rozwalkować na prostokąt, posmarować pędzelkiem roztrzepanym bialkiem, rozprowadzić równomiernie polowę nadzienia i zwinąć strucle. Końce podwinąć pod spód i albo wlożyć do keksówek albo zawinąć luźno w papier do pieczenia (brzeg papieru ma być pod spodem ciasta)i ulożyć na blasze.
Pozostawić na ok 1 godz do wyrosnięcia.
Piec nagrzać do 180stC i wstawić na 40-50 minut.Można sprawdzic patyczkiem.
Z papieru odwinąć po calkowitym wytudzeniu. Polukrować.

przepis orginalny

1 komentarz:

  1. MNIAM :D

    Pozdrawiam
    Sol

    PS. POLECAM WZIĘCIE UDZIAŁU W MOIM KONKURSIE DLA BLOGERÓW:

    http://turystycznyprzewodnik.blogspot.com/2012/05/konkurs-drugi-dla-bloggerow-z-okazji.html

    OdpowiedzUsuń